Robienie dobrej kawy nie jest dużym wysiłkiem, nie zajmuje mnóstwa czasu, ani nie trzeba mieć do tego wielkich umiejętności, czy wiedzy. Wystarczą nam domowe przyrządy i produkty (choć miło jest mieć w domu specjalny syrop do kawy albo ekspres ciśnieniowy;)).
Pod nazwą cappuccino kryje się włoski, kremowy napój z puszystą pianką. Wygląda elegancko i smakuje wspaniale. Podawany w filiżance, często z kakaową ozdobą na wierzchu pozwala nam poczuć się jak w prawdziwej włoskiej kawiarni.
Podobnie jak w przypadku latte macchiato potrzebujemy mleka, odpowiedniej ilości naparu z kawy (z kawiarki) lub espresso, dochodzi nam do tego cukier waniliowy...
Mleko podgrzewamy ( nie gotujemy!) w osobnym naczyniu i ubijamy pianę, dyszlem z ekspresu, ręcznym spieniaczem lub słoikiem:).
Smacznego:)
Do filiżanki nalewamy kawę i słodzimy ją cukrem waniliowym.
Potem pomału nalewamy mleko razem z puszystą pianą.
Na koniec posypujemy kakaem/czekoladą po wierzchu.
Smacznego:)
Idę robić :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam :)