wtorek, 9 lipca 2013

Waniliowe cappuccino

Każdy zasługuje czasem na coś wyjątkowego,  na przykład na wyjątkową kawę. Oczywiście kochamy czarny jak noc napar, albo jego wersję z kropelką mleka, ale dlaczego pewnego dnia nie zamienić go na pyszne waniliowe cappuccino?

Robienie dobrej kawy nie jest dużym wysiłkiem, nie zajmuje mnóstwa czasu, ani nie trzeba mieć do tego wielkich umiejętności, czy wiedzy. Wystarczą nam domowe przyrządy i produkty (choć miło jest mieć w domu specjalny syrop do kawy albo ekspres ciśnieniowy;)). 

Pod nazwą cappuccino kryje się włoski, kremowy napój z puszystą pianką. Wygląda elegancko i smakuje wspaniale. Podawany w filiżance, często z kakaową ozdobą na wierzchu pozwala nam poczuć się jak w prawdziwej włoskiej kawiarni. 




Podobnie jak w przypadku latte macchiato potrzebujemy mleka, odpowiedniej ilości naparu z kawy (z kawiarki) lub espresso, dochodzi nam do tego cukier waniliowy... 


...oraz opcjonalnie kakao/czekolada na wierzch.



Mleko podgrzewamy ( nie gotujemy!) w osobnym naczyniu i ubijamy pianę, dyszlem z ekspresu, ręcznym spieniaczem lub słoikiem:).


Do filiżanki nalewamy kawę i słodzimy ją cukrem waniliowym. 


Potem pomału nalewamy mleko razem z puszystą pianą. 


Na koniec posypujemy kakaem/czekoladą po wierzchu.



Smacznego:)




1 komentarz: